Tekken 8 – Ontketent zich als een te duchten concurrent

Als je meedraait sinds de eerste PlayStation, dan koester je geweldige herinneringen aan Tekken 3. Die fighting game wordt nog steeds beschouwd als de piek voor Tekken. Tekken 8 trapt die deur op een geweldige manier open en daagt Tekken 3 uit voor de spot van beste Tekken-game ooit, want het beschikt over heerlijk vloeiende gameplay, strakke presentatie en een schatkist aan mogelijkheden.

Het verhaal pikt op waar Tekken 7 eindigde: deze keer lijkt het einde definitief voor Heihachi. Zelfs hij is niet opgewassen tegen de kolkende lava van een vulkaan, waarin zijn lichaam gedumpt werd door zijn duivelse zoon Kazuya Mishima. Die ziet zijn kans om te grijpen naar werelddominantie. Alleen sta jij in de weg als Jin Kazama, diens zoon die ook het Devil Gene bezit en niet alleen de wereld wil redden van Kazuya’s duivelse plan, maar tegelijk komaf wil maken met zijn verleden. Tijdens de vrij korte Story Mode beleef je het anime-esque over-de-top scenario vanuit enkele perspectieven, maar de hoofdrol ligt duidelijk weg voor Jin. En bovendien mondt het uit in een knappe climax die twee verschillende eindes oplevert. Een stevige opwarmer voor wat komen zal.

Je kiest zelf uiteraard welke modus je eerst speelt en waar je ervaring opdoet, maar Arcade Quest lijkt een volgende logische stap. In die modus speelt je eigen aan te passen avatar zich letterlijk een weg naar de top door in verschillende arcadehallen andere kandidaten naar huis te spelen en zo te stijgen in rang. Deze korte alternatieve verhaalmodus is een uitstekende plek om nieuwe personages uit te proberen zoals de kersverse koffieliefhebbende Azucena die snel uitgroeide tot mijn persoonlijke favoriet. Of de charismatische grijsbehaarde Victor en de mysterieuze Reina. Bovendien ontvang je vele cosmetische beloningen tijdens het spelen die je meer opties geven in het uitdossen van alle personages.

Oefenen tegen je naaste vrienden of de pro’s ter wereld, terwijl ze niet online zijn? Dan is Super Ghost Battle een belangrijke stop in je reis doorheen Tekken 8. Ghost-gegevens klinken doorgaans niet interessant, maar hier verzamelt de game allerlei gegevens van je speelgedrag met bepaalde personages: hoeveel je ontwijkt en blockt, hoe afwachtend of offensief je speelt, welke moves je tevoorschijn tovert, … En creëert daarmee een persoonlijke ghost waartegen jij en anderen het kunnen opnemen. En het coole van al: die ghost leert bij wanneer je er zelf tegen speelt, waardoor je zowel die digitale versie als je eigen speelstijl verfijnt. Super Ghost Battle klinkt als een fijn extraatje, maar is impactvoller dan dat en misschien wel een van de beste features uit de hele game.

En dan is het tijd om je op het online terrein te begeven. Tekken 8 biedt uiteraard lokale opties aan, maar daarnaast staan bijvoorbeeld Quick Match, Player Match en Ranked Match garant voor sommige nagelbijtende matches. Hoe hoger je daar ook in rang stijgt, hoe pikanter het niveau van de matches wordt. In de Tekken Lounge verbroeder je met andere spelers op het continent of zelfs wereldwijd in een grote lobby waar je avatar tijd doorbrengt met andere spelers via emotes en een live chat. Iets wat zorgen baart in een online vechtgame is de connectie, maar hier kan je zelf je voorkeuren instellen en matches weigeren als je ziet dat iemand over een slechte verbinding beschikt of een afkeurende disconnect-ratio te pakken heeft. Ook hier zit je met een veilige en aangename Tekken-ervaring.

Waar vechtgames synoniem mee staan, zeker als het over vriendschappelijke matches gaat met mensen die weinig kaas gegeten hebben van (vecht)games, dan is het button mashing. Op de knoppen rammen en bidden tot onze Heilige Vader dat er een coole combo tevoorschijn komt. Tekken 8 wil nieuwkomers gerust stellen via Special Style, een vereenvoudigd controlesysteem waarmee zelfs de grootste leek de langste luchtcombo’s op het scherm laat gebeuren. Met een simpele druk op de knop tijdens een match (op PlayStation 5 is dat met L1) zet je die Special Style aan en uit, als een set trainingswieltjes die je heel eenvoudig op je Tekken-fiets monteert en demonteert. Zo hoef je ingewikkelde combo’s niet meteen uit het hoofd te leren en is het herhaaldelijk drukken op één knop al genoeg om een derde of de helft van een healthbalk aan stukken te schoppen. Een uitstekende toevoeging die voor een lage instapdrempel zorgt.

Om te ontspannen, is er Tekken Ball: een terugkerende modus uit – jawel – Tekken 3. Deze 1v1-variant zet jullie beiden op een strand (zonder net) waar je een strandbal van op je eigen helft naar elkaar trapt en knokt zonder zelf geraakt te worden of de bal te laten vallen. Hoe langer de volley aanhoudt, hoe meer kracht er op de bal komt te zitten, met alle gevolgen van dien voor de speler die de bal incasseert. Het is een entertainende aanvulling die de druk wegneemt van de talloze gevechten die je aangaat in de game.

Als laatste: de customization staat je toe om niet enkel je avatar maar ook elke fighter uit het rooster van 32 personages aan te passen naar wens. Dat kan gaan van simpele aanpassingen zoals een nieuw kapsel of wat bloos op de wangen naar complete make-overs met kledij en al. Vrij uitgebreid, want ik slaagde er in om Claudio te transformeren in Leon uit Resident Evil 4, Jin als Tifa Lockhart en Kazuya als Phoenix Wright. Je maakt dus van je ervaring in Tekken 8 werkelijk iets uniek en speciaals met al deze aanpassingsopties.

Tekken 8 is een schot in de roos: dankzij het Heat-systeem hou je het tempo hoog in de matches en worden afwachtende speelstijlen afgestraft. Bovendien zit er in deze game zoveel content dat je onmogelijk klaar bent met alles na een paar dagen non-stop spelen. Voor de achtste iteratie kan dat tellen, maar achtste keer, beste keer: Tekken 8 is niet alleen de beste fighting game van het moment en zware concurrentie voor de vechtcategorie bij The Game Awards in december, maar ook een van de beste Tekken-games ooit. Niet te missen.

Plaats een reactie